"Kur'an'ın nuruyla cehaletin karanlığına son veriyoruz!"

Tarihçemiz

Fatih Kültür ve Eğitim Vakfı; 1980 yılında, merhum Mustafa Çukurkavak, namıdiğer Kestek Hoca’mız tarafından millî, manevi ve kültürel değerlerine bağlı, yeterli, müdakkik, yüksek karakterli ilim adamları yetiştirmek gayesi ile kurulmuştur.
Kur’an Kursu faaliyetleri, 1967 yılında Konya'mızın Küçük Kumköprü Mahallesi'nde bulunan Menzil Cami ve müştemilatında hizmete başlamış.
Bu gaye ile 50 küsür yıldır faaliyetlerine devam eden vakfımız, binlerce vatan evladına yüce dinimizin öğretilip yaşatılması, Peygamber Efendimiz’in (ASM) anlatılıp sevdirilmesi ve Kur’an-ı Kerim’in usulüne uygun öğretilmesinde, öncülük etmektedir. Bu gayretlerle, Fatih Kur'an Kursu Türkiye’de parmakla gösterilen Kur’an kursları arasına girmiştir. 1982 yılında eğitim-öğretim ve yurt hizmetini eski binasında vermeye başlayan Fatih Yatılı Erkek Kur’an Kursumuz; yaklaşık 6560 (altı bin beş yüz altmış) metrekare alan üzerine kurulu, eğitim binası, pansiyon binası, öğrencilerimizin çeşitli sosyal etkinliklerini yapabileceği alanları ile hizmet vermekteyken binalarımız zamanla yıpranmış, elverişsiz hâle gelmiştir. 2020 Haziran ayında inşaatına başlanan Kur'an kursu binası, 2022 Temmuz ayında modern ve güçlü alt yapısıyla hafız öğrencilerimize hizmet sunmaya başladı. Kursumuz, 130 kişilik yatılı ve 150 kişilik gündüz eğitim gören toplam 280 kişilik mevcuduyla eğitimine devam etmektedir. Büyük bir fedakârlıkla hizmet veren, güçlü ekibiyle Konya/Karatay Kur’an Kursları arasında müstesna bir yere sahip olan kursumuz, bu alanda birçok kursun açılmasına da örnek olmuştur. Bu başarılar, kursa yönelik ilgiyi gittikçe artırmış ve kapasitesinin çok üstünde müracaat alarak kaliteli bir öğrenci kitlesine ulaşmıştır. İaşe ve ibate işleri Fatih Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından karşılanan «Fatih Kur’an Kursu», pedagojik altyapıya sahip öğretici kadrosuyla da örnek bir çalışma yürütmektedir. Şimdi ise Millî Eğitim Bakanlığının 4+4+4 sisteminden sonra, ortaokul kısmının açılması ile ilkokul 4’ü bitiren öğrencilerimize hem Kur’an kursu hem de ortaokul eğitimini alabilmeleri için, vakıf olarak tüm imkânları sağlamaktayız.
Fatih Erkek Kur’an Kursunda Diyanet İşleri Başkanlığı Karatay Müftülüğü müfredatına uygun şekilde Kur’an-ı Kerim, tecvit, talim, meal, temel dinî bilgiler, siyer, adap, değerler eğitimi dersleri yanında konferans, seminer, sosyal ve kültürel faaliyetler de periyodik şekilde devam etmektedir. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuma eğitiminde başarılı olup ezbere kabiliyetli olanlar hafızlık eğitimine seçilmektedir. Öğrencilerimizin bilgiyi güvenilir kaynaklardan edinmelerine, derinlikli ve bütünsel bir bakış açısı kazanmalarına, kendileri, ülkeleri ve dünya için gelecek vizyonu geliştirmelerine yardımcı olmayı hedeflemekteyiz.
Vakfımız, bugüne kadar, Kur’an kurslarında okumuş 3 bini hafız olmak üzere, yaklaşık 15 bin öğrencinin iaşe, ibate ve ihtiyaçlarını karşılamıştır.
Kurulduğu yıldan bu yana yüzlerce gencin eğitimine destek olan Fatih Kültür ve Eğitim Vakfı bünyesinde bulunan, 2010 yılından beri hizmet vermekte olan Hatice Baykara Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu olarak genç kızlarımızı, toplumumuzun ve geleceğimizin teminatı görüyoruz. Gayemiz; ailelerinin bizlere emaneti olan kızlarımızı yuva sıcaklığında misafir etmek, onları öz güven sahibi, ön yargısız, açık fikirli, sorumluluk alabilen, duyarlı, hayata, insana ve hukuka saygılı, ülkesinin ve dünyanın geleceğinde söz sahibi, çalışkan bireyler olarak hayata hazırlamaktır. Kurumumuz; alanında uzman ve tecrübeli personellerimiz ile öğrencilerimizin başarılı, keyifli, huzurlu bir eğitim öğretim hayatı geçirerek akademik, sosyal ve mesleki alanlarda gelişimlerini desteklemektedir. Bunun yanında millî ve dinî alanlarda, kültür ve sanat alanlarında seminer, gezi ve atölye faaliyetleri yapmaktadır. Bu öğrencilerimizin iaşe ibate barınmaları ile ilgili tüm masrafları vakfımız tarafından karşılanmaktadır.

ÖZEL FATİH KÜLTÜR VE EĞİTİM VAKFI İMAM-I AZAM ORTAÖĞRETİM ERKEK ÖĞRENCİ YURDU

Vakfımız, eğitim faaliyetlerinde Kur'an-ı Kerim hizmetlerini merkeze alan, Kur'an Kursları, öğrenci yurtları, gençlik merkezleri çalışmalarının yanında, yoğun talep ve ihtiyaç üzerine, yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'i en güzel şekilde okumak, anlamak, yaşamak ve yaşatmak için alanında bir ilk olan; hafızlık sonrası Arapça ihtisas eğitimi verilen “Fatih Kültür ve Eğitim Vakfı İlmî Araştırmalar Merkezini” açtı. Bu yurdumuzda, hafızlık sonrası açık liseye devam eden öğrencilerin Arapça eğitimlerini ve hafızlıklarını pekiştirmeleri hedeflenmektedir. 2016 yılından buyana eğitim-öğretim verdiğimiz İmamı Azam İlmi Araştırma İhtisas Arapça Kursumuz, eğitim kadrosundan vakfımız resmi yurdunun kurumsal kimliğine uymadıkları ve vakıf yönetimine ters düşerek ayrılan hocalarımız olduğu için daha nitelikli ve donanımlı eğitim kadrosu ile eğitim öğretime devam edeceğimizi düşünerek eğitim faaliyetine ara verilmiştir. Kur'an kursu ve yurdumuzda; barınan öğrencilere yönelik konferans, seminer, sosyal ve kültürel faaliyetler, periyodik şekilde devam etmektedir. Öğrencilerimizin bilgiyi güvenilir kaynaklardan edinmelerine, derinlikli ve bütünsel bir bakış açısı kazanmalarına, kendileri, ülkeleri ve dünya için gelecek vizyonu geliştirmelerine yardımcı olmayı hedeflemekteyiz.

KONYA/MERAM MUSTAFA İLBOĞA HAFIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

Yaklaşık bir asırdır "İmam Hatip Mektebi /Okulu / Lisesi" adıyla eğitim sistemimizde yerini alan bu okullarda verilen eğitimin içeriği, halkımız tarafından büyük ilgi görmüş ve markalaşarak günümüze kadar gelmiştir. Kuruluşundan günümüze imam hatip okullarında fen, sosyal, dil, spor, sanat, kültür dersleri ile birlikte temel İslam bilimlerine ait dersler verilmektedir. Bu okullarda öğrencilere doğru bilgiye dayalı düşünce, inanç oluşturma ve davranış kazandırmayı hedefleyen programlar uygulanmaktadır. İmam hatip okullarında Kur'an ve sünneti esas alan bir din eğitimi verilmektedir. Anadolu imam hatip liseleri ve imam hatip okulları, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza, yaşayacakları çağın bilgisini vermeyi ve becerilerini kazandırmayı hedeflemektedir. İnsanlığın küresel barışa her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu çağımızda; öğrencilerimizi millî, manevi, ahlaki ve insani değerlere sahip, kendi kültürüyle bütünleşmiş, farklı kültürlerle barışık, ülkesine ve insanlığa faydalı olma idealine sahip bireyler olarak yetiştirmek okulumuzun amaçlarındandır. Bu amaçla yapımına 2016 yılında başlanılan okul binamız hayırsever Mustafa İLBOĞA Bey'in ve vakfımızın katkı ve destekleriyle; 2018 yılında İnşaatı tamamlanarak 2018-2019 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamıştır. Konya ili, Meram ilçesi, Karahüyük Mahallesi, Esinler Sok. No:13 Meram/ Konya adresinde bulunan, mülkiyeti Fatih Kültür ve Eğitim Vakfına ait öğretim binası ve pansiyon binasının bedelsiz olarak 20 (yirmi) yıl süreli kullanım hakkı hafız öğrencilerin öğrenim göreceği Mustafa İlboğa Hafız Anadolu İmam Hatip Lisesi hizmetlerinde kullanılması kayıt ve şartı ile Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne tahsis edilmiştir. • Okula Diyanet İşleri Başkanlığından hafızlık belgesi almış öğrenciler kabul edilmektedir. • Hafızlık yetenek sınavından başarılı olan öğrenciler, okula kaydolmaya hak kazanmaktadırlar. Bu hafızların yetişmesi ve müesseselerin idamesi, sizlerin katkıları ile bu günlere geldi, inşallah kıyamete kadar devam edecektir. Bunun için “Benim de Bir Hafızım Olsun Projesi”ne desteklerinizi bekliyoruz.

Kur’an kurslarımız, ecdadımızın 1400 yıldır devam ettirdiği, hafız yetiştirme geleneğini bugün de devam ettirmekle, bu necip milletin üzerindeki sorumluluğu ve mesuliyeti de kaldırmaktadır.

Vakfımız, kurulduğu yıllardan bugüne kadar, Kur’an kurslarında yatılı olarak, eğitim öğretim gören öğrenci yurtlarımızda barınan öğrencilerimizin ibate ve iaşe masraflarını karşılamıştır.

Fatih Kültür ve Eğitim Vakfımız, Cumhurbaşkanının 17.10.2022 gün ve 6218 Sayılı Karar’ıyla “Kamu Yararına Çalışan Vakıf” statüsü verilerek vergi muafiyeti tanınmıştır. Bu kazanım için başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı - İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Leyla Şahin Usta'ya, Milletvekili Av. Ahmet Sorgun Bey'e, milletvekillerimize ve emeği geçen herkese vakıf yönetim ve mütevelli üyelerimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz. Vakfımız, Kur’an kursundan sonra, lise eğitimi gören hafız öğrencilerimiz için de burs imkânı sağlamıştır.

Mezun olan ve münferit olarak ÜSTÜN BAŞARI gösteren öğrencilerimiz, ödüllendirilerek hafızlığa teşvik edilmiştir. Fatih Kültür ve Eğitim Vakfı olarak mevcut imkânlar dâhilinde istiyoruz ki bu evlatlarımızın kendi irade ve gayretleriyle girdikleri bu eğitim sürecine, nezaret edelim, onların Kur’an-ı Kerim’in lafzını, emirlerini ve Peygamber Efendimiz’in (ASM) sünneti seniyyesini öğrenmelerine vesile olalım.

Zira, hamiyetperver milletimizin vicdanında, her zaman hüsnükabul görmüş olan Fatih Kültür ve Eğitim Vakfı tecrübeli öğretmen ve personel kadrosu ile öğrencilerimizin öğretim teknikleri, plan, program, müfredat, motivasyon, sosyal ilişkiler ve iletişim gibi çağımızda geçerli olan metotlarla beslenmesi ve gerekli ihtiyaçlarının karşılanması, kurumumuzun temel prensibidir.

Modern teknolojiyle donatılmış, akıllı binalarda, Kur’an Kursu ve hafızlık eğitiminde Fatih Vakfı öncü olmaya devam edecektir.

Fatih Kültür ve Eğitim Vakfı, evlatlarımıza en güzel, en nitelikli Kur’an-ı Kerim hafızlık eğitimi ve yurt hizmeti vermeyi, topluma kaliteli hizmet veren müesseseler hâline gelmeyi hedeflemiş olan bir kurumdur.
Bu Kur’an hizmetinde emeği geçen, başta devlet büyüklerimize, buradaki Fatih Kültür ve Eğitim Vakfı yönetimine, hayırsever gönüllülerimize, hocalarımıza, tüm personelimize, öğrencilerimize ve ailelerine, maddi ve manevi destek olan herkese, özellikle bizleri yalnız bırakmayan siz dostlarımıza teşekkür ederiz.
Bütün bu güzelliklerin ve muvaffakiyetlerin, Kur’an’ın feyiz ve bereketinden olduğunu ve kusurların ise beşerî yönümüze ait olduğunu bilerek ömrümüzün sonuna kadar "Fatih Kültür ve Eğitim Vakfı" çatısı altında beraberce istihdam olunmayı Cenab-ı Hakk’tan niyaz ederiz. Amin.

Insuco